Afectiuni ale aparatului respirator - Produse naturale oferite de ilanplant
Astmul bronsic este una din cele mai frecvente afectiuni cronice, caracterizata prin inflamatia cronica a cailor aeriene ce determina limitarea fluxului de aer, reversibila.
Astmul poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent apare inca din copilarie.
Mostenirea genetica poate sa joace un rol important. La copii, baietii au un risc aproape dublu sa faca astm, comparativ cu fetitele; diferentele intre sexe dispar, pe masura inaintarii in varsta.
Cele mai frecvente simptome astmatice sunt :
•tusea, in special noaptea, la efort sau dupa un episod de ras intens
•senzatia de sufocare (dispnee)
•senzatia de strangere a pieptului
Simptomele... citeste mai mult
Bronsita este o inflamatie a pasajelor bronsice, caile respiratorii care conecteaza traheea la plamani.
Exista doua tipuri de bronsita :
•bronsita acuta, care dureaza mai putin de sase saptamani
•bronsita cronica, care este recurenta si apare frecvent de-a lungul a doi sau mai multi ani
Din punct de vedere al cauzei bronsita poate fi :
•bronsita infectioasa : bronsita infectioasa este cauzata de agenti patogeni - virusuri, bacterii
•bronsita iritativa : bronsita iritativa este urmarea expunerii la vapori toxici sau praf
Bronsita acuta, initial, se reprezinta ca o strangere in zona pieptului, urmata de o tuse. Cu cat substanta mucoasa... citeste mai mult
Durerea in gat este disconfortul sau senzatia de iritatie la nivelul gatului care se agraveaza, de cele mai multe ori, la inghitire.
Durerea de gat este principalul simptom intalnit in faringita (inflamatia faringelui sau a gatului). Deseori, termenii faringita si durere in gat sunt utilizati alternativ. Cea mai frecventa, cauza a acestui simptom este infectia virala, gripa sau raceala. Durerea de gat declansata de un virus, se vindeca de la sine cu ingrijire la domiciliu.
Totusi, in cazul in care este declansata de o infectia bacteriana, aceasta, necesita tratament.
Simptomele durerii de gat, variaza, in functie de cauza.
Acestea pot... citeste mai mult
Pneumonia este o afecțiune inflamatorie a plămânilor care afectează în primul rând micile cavități cu aer cunoscute sub denumirea de alveole. De obicei, este provocată de o infecție cu virusuri sau cu bacterii și mai rar, de alte microorganisme, de anumite medicamente și de alte afecțiuni, cum ar fi bolile autoimune.
Simptomele tipice includ tuse, durere în piept, febră și respirație grea. Instrumentele de diagnosticare includ radiografia și cultura sputei.
Pneumonia nu reprezintă o boală unică, ci mai degrabă un conglomerat de boli, fiecare boală fiind cauzată de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus... citeste mai mult
De foarte multe ori, tusea, strănutul sau durerile în gât nu ne pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau o simplă răceală.
Totuşi, principalele simptome care fac diferenţa între cele două afecţiuni sunt:
• În cazul răcelii - aceasta debutează cu stari de oboseala, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.

• În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39 - 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală,tuse uscata, frisoane,... citeste mai mult
Răguşeala reprezintă o modificare anormală a vocii determinată de afecţiuni ale corzilor vocale de la nivelul laringelui.
Răguşeala poate fi dată de răceală, gripă, alergii, vorbitul sau strigatul îndelungat, consumul de tutun sau marihuana, alte cauze de inflamaţii şi în unele cazuri formaţiuni la nivelul gâtului (chisturi, noduli, polipi sau chiar tumori). În plus, tulburările de reflux (reflux al acidului gastric şi al enzimelor digestive la nivelul gâtului) pot determina arsuri care pot duce la răguşeală.
De obicei, răguşeala nu este o urgenţă. Totuşi, în cazuri foarte rare, poate fi un simptom al unei afecţiuni grave care trebuie... citeste mai mult
Traheobronşitele acute sunt boli frecvente ale căilor respiratorii, care survin de regulă în sezonul rece, ca urmare a unor inflamaţii acute ale traheei şi bronhiilor mari, de cauze diverse, şi sunt favorizate de fumat, poluarea atmosferică şi scăderea imunităţii generale a organismului. În 60-80% din cazuri infecţiile bronşice sunt de cauză virală.
Virusurile gripale şi paragripale, adenovirusurile, virusul sinciţial respirator, rinovirusurile, sunt doar câteva dintre cele care, în anumite condiţii, pot distruge largi suprafeţe de mucoasă traheobronşică (structura anatomică ce tapetează suprafaţa interioară a căilor respiratorii), expunând receptorii nervoşi de sub mucoasă la particule din aer, putând astfel declanşa tusea... citeste mai mult
Tuberculoza (TBC) este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch.
Transmiterea bacilului Koch de la o persoana la alta se face prin particule microscopice (1 - 5 µm in diametru), asa-numitii "nuclei de picatura". Nucleii de picatura se pot produce atunci cand bolnavii de tuberculoza pulmonara tusesc, stranuta sau vorbesc. Dimensiunile lor sunt atat de mici incat curentul de aer prezent in mod normal in spatiul oricarei incaperi ii mentine suspendati in aer timp indelungat. Nucleii de picatura sunt suficient de mici pentru ca cei 2 - 3 bacili pe care ii... citeste mai mult
Expiratie brusca si zgomotoasa, reflexa sau voluntara, asigurand expulzia aerului continut in plamani.
O tuse poate avea origini foarte diverse: bronhopulmonare (bronsita, traheita, astm, cancer bronhopulmonar, inhalare a unui corp strain, dilatatie a bronhiilor, tuberculoza), dar si otorinolaringologice (otita, rinofaringita, sinuzita), pleurale (pleurezie, pneumotorax), cardiace (insuficienta cardiaca stanga) sau digestive (reflux gastroesofagian).
Se deosebesc doua forme de tuse: tusea umeda, care este urmata de expectoratie si tusea uscata, in care nu exista expectoratie.
Tusea nefiind decat simptomul unei boli, nu este tratata pentru ea in sine, cu medicamente antitusive, decat daca este uscata si foarte deranjanta. In schimb, antitusivele sunt... citeste mai mult