Afectiuni stomatologice - Produse naturale oferite de ilanplant
Glosita este o inflamatie a limbii care modifica dimensiunea acestui organ, culoarea si textura suprafetei sale.
Astfel, limba devine umflata, colorata in diverse nuante de rosu si cu aspect uniform.
Aceasta afectiune poate conduce la disparitia papilelor gustative, asadar la pierderea sensibilitatii gustului. Inflamatiile severe determina aparitia durerii si a dificultatilor de vorbire si consum al hranei.
Glosita poate fi de mai multe tipuri, in functie de cauzele si simptomele specifice.
- Glosita acuta: Aceasta forma de glosita presupune inflamatia spontana a limbii, deseori cu simptome severe, petrecandu-se in cele mai multe cazuri pe fondul unei reactii alergice.
- Glosita... citeste mai mult
Abcesul dentar este o infecţie la baza dintelui, manifestată printr-o tumefacţie (umflătură) care deformează regiunea în care este localizat. Ţesutul care acoperă porţiunea inflamată - de regulă stratul extern al gingiei- este roşu, congestionat şi tensionat.
Frecvent, din resturile de hrană se formează bacterii care există în placa dentară. Aceste resturi, în combinaţie cu saliva, se lipesc pe dinţi şi îi atacă.
Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzând abcesul dentar.
Există... citeste mai mult
Afta bucala este o leziune ulceroasa, albicioasa si bine delimitata, localizata la nivelul mucoasei bucale.
Debutul are loc sub forma unei mici zone eritematoase, insotite de senzatia de arsura si usturime. Dupa 12-14 ore apare o ulceratie cu aspect tipic: forma rotunjita sau ovalara, cu depozite galbui de fibrina. Ulceratiile sunt precedate de vezicule sau bule. Sunt foarte dureroase de aceea se recomanda consultul de specialitate al medicului stomatolog.
O parte importanta a tratamentului aftelor bucale este dieta alimentara. Trebuie evitate alimentele crocante sau dure ce pot agrava leziunile existente, alimentele acide si lactatele. Sarea si condimentele picante sunt de... citeste mai mult
Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populaţia României şi care se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori.
Caria dentară ia naştere dintr-un cumul de factori (cei mai incriminaţi fiind bacteriile de la nivelul cavităţii orale, igiena precară, aportul scăzut de fluor, alimentaţia şi fumatul) şi apare în general la dinţii din spate care, datorită formei lor aplatizate, sunt folosiţi în mestecarea alimentelor şi astfel sunt favorizate depunerile de resturi alimentare în spaţiile interdentare, care cresc numărul de bacterii dăunătoare în... citeste mai mult
Gingivita reprezintă inflamaţia gingiei.
Gingivita are o cauză bacteriană oportunistă pe fondul unui răspuns imun slab sau ineficient, care este favorizată de diferiţi alţi factori: placa bacteriană, tartru, înghesuiri dentare, obturaţii neadaptate perfect cavităţilor, coroane neadaptate etc. Cel mai important factor este placa bacteriană, pelicula fina ce rămâne ataşată suprafeţelor dentare, în lipsa unei igiene corecte, ce ulterior este invadată de anumite bacterii prezente în cavitatea bucală, determinând astfel inflamaţia gingiei.... citeste mai mult
Bolile parodontale sunt afecţiuni cronice de natură infecţioasă, cauzate de flora microbiană din cavitatea bucală. Acestea afectează gingia şi ţesuturile de susţinere a dintelui. Afecţiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dinţilor.
Cei mai importanţi factori responsabili de aparitia parodontozei rămân placa bacteriană şi tartrul, adevărate medii de cultură pentru numeroase bacterii. Boala parodontală evoluează în 3 stadii: gingivita, parodontita superficială şi parodontita profundă.... citeste mai mult
Pulpita este o conditie medicala care se refera la inflamarea pulpei dentare. Aceasta se manifesta prin cresterea sensibilitatii la stimuli, mai ales la rece si cald. O durere prelungita poate fi asociata cu boala. Totusi pulpita poate apare si fara durere. Este cauzata de cariile dentare care penetreaza prin smalt si dentina, ajungand la pulpa, sau poate fi rezultatul traumei cum este lezarea termica prin proceduri dentare repetate. ... citeste mai mult
Stomatita este o inflamaţie a cavităţii bucale şi se prezintă într-o multitudine de manifestări, fiind provocată de mai multe cauze: alergii, infecţii sau afecţiuni ale organelor intene.
Stomatita este o afecţiune dureroasă, asociată cu roşeaţă, sângerări şi umflături ale zonei afectate.
Stomatita se caracterizează prin durere şi prin prezenţa unor ulceraţii la nivelul cavităţii bucale. În funcţie de tipul ei, stomatita prezintă diverse simptome:
•Stomatita herpetică se manifestă prin febră însoţită de apariţia unor vezicule sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii umflate, salivaţie excesivă, dificultate la înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

•Stomatita aftoasă se prezintă prin simptome precum... citeste mai mult
Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de ciuperci ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si a gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, ea fiind tratata si vindecata foarte usor.
Candida, ciuperca ce determina candidoza bucala este prezenta in mod normal, in cantitati mici, la nivelul gurii si a altor mucoase ale organismului. In mod obisnuit, ea nu produce leziuni. In conditiile aparitiei unor factori favorizanti, ciuperca se inmulteste excesiv si necontrolat invadand tesuturile... citeste mai mult