Afectiuni ORL - Produse naturale oferite de ilanplant
Amigdalita este o infectie sau inflamatie a amigdalelor palatine.
Amigdalele sunt mase de tesut limfatic situate de o parte si de alta a gatului, deasupra si in spatele limbii, facand parte din sistemul imun al organismului.
Principalele cauze de amigdalite sunt cele virale si bacteriene. Bacteria cel mai des implicata in producerea amigdalitelor este streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), care produce de asemenea si angina streptococica.
Alte cauze de amigdalite, rar intalnite la persoanele cu un sistem imunitar sanatos, pot fi cele parazitare si fungice.
Amigdalita este contagioasa la contactul apropiat cu o persoana infectata. Picaturi contagioase ce contin... citeste mai mult
Faringita este o inflamatie a faringelui. Dupa cum evolutia este acuta sau cronica, se deosebesc doua tipuri de faringita.

Faringita acuta - Este vorba de o inflamatie acuta a orofaringelui (partea medie a faringelui, la inaltimea gatlejului), numita, de asemenea, angina, cauzata de infectii mai frecvente virale, uneori bacteriene; in acest ultim caz, germenii in cauza sunt streptococul, stafilococul sau o bacterie din genul Haemophilus. durerea locala este exacerbata la deglutitie si este insotita de semne generale mai mult sau mai putin marcate (febra, oboseala, indispozitie). Daca amigdalele n-au fost scoase, la examinare se constata ca ele sunt... citeste mai mult
Laringita este produsa de inflamatia, iritarea sau folosirea excesiva a corzilor vocale ce apartin laringelui.
Unele din cele mai comune cauze sunt:
- infectiile tractului respirator superior, in special viroza respiratorie (raceala) sau gripa
- folosirea excesiva a corzilor vocale prin vorbitul indelung si cu voce tare, prin tipat sau cantat
- alergiile
- expunerea la substante iritante, cum ar fi fumul sau substantele chimice
- boala de reflux gastro-esofagian: in acest caz este vorba de un reflux laringian.
Principalul simptom al laringitei este modificarea caracterului vocii; aceasta poate fi ragusita, subtiata, ingrosata sau abia perceptibila. In unele cazuri, laringita... citeste mai mult
Otita medie acuta, infectia urechii medii, este o afectiune foarte frecventa la prescolari, incidenta ei fiind strans legata de epidemiile de viroze respiratorii, dar se intalneste si la adolescenti sau adulti mai ales primavara si toamna.
Otitele medii aparute in cursul bolilor infectocontagioase ale copilariei (rujeola, gripa, scarlatina, varicela, oreionul), sunt o entitate aparte, facand parte din tabloul clinic specific fiecarei infectii in parte. Au in general o evolutie trenanta si cu complicatii mai frecvente, necesitand o atentie particulara din partea medicului pediatru si ORL-ist.
Factorii determinanti sunt reprezentati de germeni ca Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis si mai... citeste mai mult
Sinuzita reprezinta inflamarea mucoasei sinusurilor paranazale si aparitia unei secretii purulente in interiorul sinusurilor.
Sinuzita acuta = inflamarea mucoasei sinusale cu aparitia unei secretii purulente cu durata pina la 3 saptamini
Sinuzita subacuta = durata infectiei intre 3 saptamani si 3 luni
Sinuzita cronica = mentinerea inflamatiei mucoasei sinusale si a unei secretii muco-purulente mai mult de 3 luni.
Cea mai frecventa cauza este deviatia de sept nazal.
Alte cauze ar mai fi: rinita acuta purulenta (inflamarea si infectia mucoasei intranazale), rinita cronica hipertrofica, polipoza nazala.
Factori de risc: mediul toxic (pulberi, noxe), factori alergeni,... citeste mai mult