Reumatismul articular - Produse naturale oferite de ilanplant
Reumatismul articular acut (RAA) este o boala inflamatorie sistemica ce debuteaza la aproximativ 3 saptamani de la o infectie streptococica a cailor respiratorii superioare.
Boala afecteaza in general copiii intre varstele 5-15 ani, fiind mai rar intalnita la adulti. Incidenta bolii a scazut foarte mult in tarile dezvoltate, unde infectiile streptococice sunt prompt si corect tratate antibiotic. Boala ramane insa o problema de sanatate in zonele sarace – ex.Africa, estul si sudul Asiei.
RAA apare dupa o infectie de regula faringiana cu streptococ beta-hemolitic de grup A. Streptococul beta-hemolitic este un microorganism cu capacitate de a induce hemoliza completa– liza globulelor rosii in mediile de cultura.
Modul exact prin care streptococul duce la aparitia bolii nu este cunoscut.
Nu toti pacientii care fac faringita cu streptococ beta-hemolitic de grup A, dezvolta RAA.
Factorii de risc din mediu sunt reprezentati de: supraaglomeratie, colectivitatile de copii si adulti tineri (ex. copiii din gradinite, scoli, tabere, militarii), conditiile de igiena precara, saracia. Varsta este si ea un factor de risc – boala fiind rar diagnosticata la copiii sub 3 ani si la adultii peste 35 de ani.